15 Ogos 2009

Patutkah saya terima tempahan?

Dua minggu lepas, saya ke Tasik Puteri kerana mengajar Puan Ruzi. Beliau seorang suri rumah yang baru berhenti kerja dengan sebuah syarikat swasta. Beliau ambil pakej baju kurung.

Alhamdulillah pada hari kedua / akhir kursus dua hari itu, beliau memberitahu salah seorang jirannya memuji jahitannya. Bahkan jirannya juga berminat menempah baju. "Tapi saya takut, sebab belajar pun belum tamat," katanya.

Saya segera menegurnya sikap penakutnya, sambil memintanya ambil tempahan tersebut. "Buat permulaan ni, terimalah dulu upah yang rendah. Bila dah selalu jahit, insyaallah kualiti akan meningkat. Masa tu bolehlah letak harga ikut pasaran."

Dan minggu ni, saya ke Segambut pula. Seorang lagi peserta ingin belajar menjahit baju kurung. Alhamdulillah, saya dapat membantu mereka yang amat memerlukan ilmu dan kemahiran saya.

Insya-allah saya akan usahakan agar beliau dapat jadikan bidang jahitan ini sebagai income terbaik untuk diri dan keluarga kita. Tambahan pula kerjaya menjahit di rumah sendiri dapat memastikan kita sentiasa berada di rumah di sisi anak-anak.

Pendapatan ada, pelajaran dan keselamatan anak-anak juga dapat sentiasa dipantau.

Tiada ulasan: